Ieder bedrijf, iedere ondernemer, kent wel de tunnelvisie, toch?

Waar je vanuit een helikopter goed overzicht hebt en alles kunt overzien, kijk je in een tunnel slechts een kant uit. Wat ik bijvoorbeeld vaak terugkrijg van klanten is het argument:

‘’We hebben genoeg klanten, dus ik heb geen video nodig’’.

Waarom ben je dan ondernemer geworden? Waarom heb je een bedrijf opgestart? Tolereer jij een limiet voor jezelf? Nou, elke maand mag ik 10 klanten bedienen en dan vind ik het wel goed!
Helemaal prima natuurlijk, maar daar neem ik geen genoegen mee. Ik wil alleen mensen bedienen die echt willen groeien, die echt willen gaan, no limits!

Of de welbekende: ‘’Hoe verdien ik die video dan weer terug?’’


Tsja, als jij investeert in een nieuwe website, verdien je dit dan direct terug omdat het er nu mooier uitziet? Krijg je dan ineens elke maand 100 nieuwe klanten erbij? Nee. Want je website is niet je salesmaker. JIJ bent de salesmaker. Maar je moet zorgen dat je zichtbaar wordt, mensen snappen wat je doet, waarom je iets doet, waarom jij de oplossing hebt voor hun verlangen, pijn of problemen.

Is een mooie, overzichtelijke en duidelijk website daar een hulpmiddel in? Ja natuurlijk!

En tuurlijk herken ik deze kronkel, ja zo noem ik het maar even. Ik heb ook niet altijd meteen overal ''ja'' op gezegd. Ik heb ook altijd veel overtuigingen gehad die mij blokkeerden en die mijn groei belemmerden. Nu herken ik ze en maak ik daar andere keuzes in. Niet meer vanuit een angst, onzekerheid of een ''te kort''. 

Je komt al gauw in een ''te kort'' wanneer je vanuit angst gaat denken.

  • Maar wat als ik mijn investering niet terugverdien?
  • Ik wil eerst de garantie hebben over de rendabiliteit van de bedrijfsvideo voordat ik investeer.
  • Eerst hebben we andere prioriteiten die meer urgentie hebben.
  • Onze bedrijfsstrategie gaat veranderen, dus ik wacht er even mee.
  • Er is een economische crisis, in het land, of in mijn bedrijf, dus ik kijk eerst even hoe dit verder gaat...
  • Ik kom nooit goed over op beeld, dus ik doe het maar niet (hier ga ik nog een aparte blog over schrijven 😉)
  • Voor de grote bedrijven werkt het, maar voor mij zal het niet gaan werken. 

Dit zijn de mensen die inderdaad geen video moeten afnemen. Waarom? Omdat jij geloofd dat er minimaal 1 van deze redenen een goede reden is om het niet te doen. Jij bent niet klaar voor ''de groei''. Je hebt nog iets te doen. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Jij bent je bedrijf, als iets niet lekker werkt in je bedrijf, komt dat niet door anderen, maar door jezelf. Pijnlijk? Nee! Want hoe mooi is het dat jij de controle hebt om daar dus ook weer iets mee te gaan doen? 

Het is een aandachtspunt waarbij ik zie dat veel ondernemers zich te klein houden, te kort doen, omdat ze niet durven. Niet geloven. Het niet weten. Of denken: ''ik kan dit wel alleen. Ik heb dit niet nodig.''

Waarom zou je alles alleen willen doen? Waarom zou je zelf willen klooien met van alles terwijl er genoeg experts zijn op elk gebied.

Als ik een webinar wil geven en ik ga uren opzoek op Google naar ''wat is de beste platform voor een webinar'' kost het mij ontzettend veel tijd en energie, met ook het risico dat ik de verkeerde software kies. Waarom zou ik dit doen? Als ik om mij heen kijk kan ik al 100 mensen benaderen die zoveel ervaring hebben met het geven van webinars. Als ik 1 bericht uitstuur met de vraag: welke gebruik jij? Dan heb ik binnen 5 minuten de goede te pakken. Scheelt een hoop gedoe en uren aan research. Deze tijd had ik weer kunnen besteden aan het schrijven van deze blog 👌.

Logisch toch? En toch doen we het niet.  

Als ik zie dat het voor mijn bedrijf essentieel is om te overleven, te versterken, te ondersteunen, dan zie je dat, dan denk je daar ook niet over na, dan neem je ter plekke het besluit, ongeacht alle belemmerende overtuigingen. 

Als je weet dat het werkt is het eigenlijk raar dat je er geen gebruik van maakt. 

Als je weet dat het werkt, maak er dan gebruik van. 

Als je wist aan het begin wat jou te wachten stond als ondernemer, alle ellendige fases, slapeloze nachten en 24/7 werken, had jij dan een business gestart? 
Nu je succesvol bent zul je ja zeggen, maar in dat jaar dat alles op z'n gat lag, had je toen niet gedacht: ''waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?'' ik denk dat we dat allemaal wel herkennen. 

Bewijs nodig?

Het mooie is, dat het met video al ZO vaak is gedaan, dat jij niet degene bent die hoeft te testen of dit werkt of nog moet uitvinden hoe dit werkt. Heel veel bedrijven hebben al geïnvesteerd, je kunt bij zoveel grote bedrijven al afkijken, dus je springt niet eens in het diepe. Hoe mooi is dat? Moet je zelf een scenario bedenken, moet je zelf weten hoe je dit moet doen? Neejoh, wanneer mijn auto een reparatie nodig heb, ga ik ook geen maandenlang aan zelfstudie doen om te kijken wat er mis mee is, welke onderdelen ik nodig heb, hoe ik dit zelf in elkaar moet zetten. Nee, daar heb ik geen kaas van gegeten. En waarschijnlijk doe ik het nog verkeerd ook. Daar zijn experts voor. Je brengt je auto weg en je zegt:''dit werkt niet'' en zij lossen het voor je op.

Met video is het net zo. Je hoeft nog niet te weten wat, of hoe, alleen maar wat nu niet werkt of wat je graag zou willen. Als jij naar mij toekomt met ''ik wil meer klanten met video''. Prima, dan heb ik voldoende info en ga ik aan de slag. Je hoeft niets te weten. Stop met denken, stop met het spenderen van denken aan iets waar je geen kaas van gegeten hebt. 

Je hebt al bewijs dat het werkt.

Je hebt een pijn of een verlangen en je weet dat video het kan oplossen.

Je hoeft niet meteen te weten hoe.

Als jij denkt van wel, dan zit ook jij vast in die tunnelvissie die jou belemmerd. Is helemaal oke, maar schuif het niet onder de tafel. Kijk het aan en daag jezelf uit om jezelf te vragen: ''waar ben ik bang voor?'' en hoe realistisch is deze angst? 

Denk je dat Centraal Beheer zo groot was geworden zonder enige commercials? Denk je dat Nike zo’n goed imago had gekregen zonder alle video marketingcampagnes? Je zult zichtbaar moeten worden, echte stappen moeten durven nemen om ook boven iedereen uit te steken.

En dit is geen manier om jou ervan te overtuigen om nu bij mij een video te gaan kopen, nee. Het is een bewustwording van hoe wij denken, hoe wij ons te kort kunnen doen door belemmerende overtuigingen en we onszelf dus klein houden. Het heeft allemaal te maken met mindset. Mindset is nummer 1 kracht of valkuil. Jij bent je bedrijf, jij neemt jezelf mee in je bedrijf en dus: zul jij ook de stappen moeten zetten. 

Als ik kijk naar mijn klanten, zijn dit mensen die willen gaan, die durven, die alleen maar meer willen, omdat zij geloven, weten en voelen dat zij de beste willen zijn in hun vakgebied. Klanten die risico's nemen en vooral ook: snappen wat de risico's zijn en het toch doen. Daardoor zijn zij groot geworden. Daardoor zijn zij jouw concurrent en zijn zij meer zichtbaar dan jij. 

Als jij oké bent met 5 klanten in de maand en that's it. Helemaal prima! Investeer dan alsjeblieft niet in videomarketing, dat is dan inderdaad weggegooid geld. 

En dat is geen oordeel, maar een constatering. 

RI Traffix

Hoe mijn 600,- ineens 15.000,- werd in 1 maand tijd.

Ik ben er ook ingetrapt hoor...

Je gaat waarschijnlijk lachen hierom, want goh, waar hebben we het over, maar hier heb ik serieus heel lang over zitten twijfelen:

Toen ik net begon heb ik dagen zitten twijfelen of ik wel of geen 600 euro moest investeren in een marketingcampagne. Toen was mijn referentiekader dat 600 euro zoveel geld was, dat als ik dat zou verliezen, ik bijna niks meer zou hebben om op terug te vallen.

Want tja, hoe succesvol mijn bedrijf nu ook is, ik begon toen ik nog student was en geen cent te spenderen had. Mijn eerste 3 jaren ondernemen was echt een zoektocht met veel vallen en opstaan. Dit ging niet van zijn luie dakje. Herkenbaar?

Als ik daarop terugkijk schiet ik altijd ontzettend in de lach. Dat was toen des tijds mijn referentiekader, niet wetende wat die eerste 600 euro aan investering mij zou opleveren. Het was onbekend.

Want even serieus, een ondernemer die niet vanuit angst denkt, maar realistisch vanuit de helikopterview zou kijken, zou gezegd hebben:

''Ik investeer nu 600 euro, want als ik door die advertentie al minimaal 1 klant maak, dan heb ik mijn investering er al weer uit inclusief winst. Laat staan wat deze campagne in 30 of wel 31 (!) dagen zou kunnen doen.

Dus die ene 600 euro, kan elke dag wel X nieuwe leads opleveren. Als je dit omrekent en ik zou elke dag 1 lead krijgen x 30 dagen = 30 leads, 5 worden klant = 5 klanten.

Stel dat zij voor mijn laagste pakket zouden gaan dan zou ik dus 3000,- x 5 = 15.000,- aan omzet maken waar het begon met 600,-.

Waarom zou je dit dan in hemelsnaam niet doen?

Ik kan je het antwoord wel geven: omdat je het niet weet. Je weet niet dat zo'n campagne zo'n grote invloed kan hebben op je bedrijf. Als je dit van te voren had geweten, dan had iedereen het wel gedaan toch?

Ik denk dat Centraal Beheer ook niet meteen een half miljoen per commercial uit heeft gegeven in hun eerste jaar, en toch staan ze nu waar ze staan. 

Ik ben niet altijd even subtiel

Voordat ik helemaal afwijk van mijn punt, want ja ik ben een typische ADHD'er, als ik eenmaal begin weet ik niet wanneer het stopt haha. De hyperfocus is aan en ik vind het heerlijk! Maar, tijd is kostbaar. En dank je wel dat je de tijd hebt genomen om deze blog even te lezen.

Ik ben misschien niet altijd even subtiel, maar ik ben gewoon eerlijk. Ik schrijf niet vanuit:''wat willen mensen lezen'', ik schrijf vanuit wat ik wil delen met jou. 

Ik daag je uit, na het lezen van mijn bericht, om mij nog een excuus te geven waarom jij zou denken dat video voor JOU niet werkt. Ik ben oprecht benieuwd!