Waarom Één Duidelijk Doel Cruciaal is in Jouw Video
Show, don't tell is niets voor niets een quote die zo populair is.
"We streven naar een video die zich richt op het aantrekken van nieuwe klanten. Tegelijkertijd willen we dat kijkers denken: dit is een geweldige werkplek, en potentiële leveranciers moeten ook enthousiast worden. Het zou ideaal zijn als we alle ruimtes binnen ons bedrijfspand kunnen presenteren."
Geloof het of niet, deze vraag krijgen we ruim 80% van de tijd.
Wat ik hoor is een overdosis aan informatie die allemaal gepropt moet worden in een video.
Ik denk dat iedereen snapt dat het logisch is dat dit niet gaat werken. MAAR het zal je verbazen hoeveel bedrijven hier toch intrappen, een overdosis aan informatie willen delen en oprecht denken dat alles wat er niet verteld wordt, een gemiste kans is.
En dat snap ik ook... Want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk vertellen en laten zien, je bent trots, je wilt dat niemand iets mist en alles is super belangrijk.
En toch, is het strategischer om dit juist niet te doen. Ik leg je hier meer over uit in mijn blog!
Echt waar, je bent geen uitzondering en ik snap ook dat je het liefst zoveel mogelijk wilt vertellen en laten zien.
Maar hoe meer je verteld zonder focus, zonder doel en teveel zijpaden, des te minder je eigenlijk zegt.
Het doel van de video is dat de boodschap blijft hangen, toch? Dat een video aanspreekt bij de juiste doelgroep en de video wordt afgekeken.
Denk je dat dit gebeurd als we al die verschillende focuspunten tegelijk in beeld willen brengen?
Laten we eerlijk zijn: als jij naar een standaard snackbar gaat en zij verkopen ook tournedos, een preischotel, Indonesische rijsttafels e.d. dan weet je ook niet meer waar je het zoeken moet, het vertrouwen gaat omlaag en je gaat naar een echte snackbar. Waarom zou een snackbar een tournedos verkopen? Dit kan toch nooit goed zijn? De snackbar verliest zijn klanten, waarde, focus en niemand weet eigenlijk waarom hij daarheen moet gaan.
- Als je denkt aan de Gamma, denk je aan de bouwmarkt.
- Als je denkt aan de supermarkt, denk je aan huishoudelijke boodschappen.
- Als je denkt aan strijken, dan denk je uiteraard aan het strijkijzermuseum in Noordbroek.....
Datzelfde geldt voor video, niemand weet waar hij naar aan het kijken is wanneer er geen duidelijk focuspunt is.
Focus is het allerbelangrijkste.
De kernregel is 1 doel = 1 video.
Als je het 33,33% focust op mensen werving, 33,33% op sales en 33,33% op sponsoren, wat is dan het focuspunt? Welke mensen heb je dan aangesproken? En voelen deze mensen zich ook ECHT aangesproken?
En je mist zelfs nog 00,01% voor noppes.
Dus, focus is nummer 1.
Je doel en focus moeten helder zijn. Bijvoorbeeld:
- Ik wil nieuwe klanten
- Ik wil nieuw personeel werven
- Ik wil sponsoren aantrekken
- Ik wil mijn organisatie promoten
- Ik wil een nieuw product promoten
- Ik wil mijn nieuwe pand in beeld brengen
- Ik wil mijn betrouwbaarheid verhogen
Voorbereiding is het halve werk, lekker cliché, maar niets aan gelogen.
Afijn,
De dode hoek van elk bedrijf: teveel willen vertellen, in te korte tijd en teveel laten zien.
Mensen vergeten ook vaak dat ze nog een website hebben met informatie die klanten kunnen lezen, dat mensen contact kunnen opnemen, et cetera.
Een video is om mensen in korte tijd te informeren en amuseren over een product, dienst, organisatie, bedrijf, vacature of iets dergelijks.
Hoe maak ik dan een effectieve video voor op mijn website?
Ik zal een websiteplatform meer uitlichten. Zo is over elk platform wel wat te zeggen, maar ik focus () nu even op de website homepagina.
Tegenwoordig zijn mensen maar tussen de 6-10 seconden op een website en de snelste manier om mensen zoveel mogelijk informatie te geven is: video.
Waarde in Google gaat omhoog
Sterker nog wist je dat door video mensen langer op je website blijven en dat Google jouw pagina als een hele waardevolle pagina beschouwt en je dan automatisch meer omhoog boost in de zoekresultaten? Je zal automatisch hoger gaan staan in Google dan websites zonder video.
Google heeft maar 1 doel: de beste resultaten geven in een zo kort mogelijke tijd (focuspunt van Google!) en als Google ziet dat mensen bij bepaalde keywoorden op jouw website uitkomen, en daar automatisch al meer dan 30 seconden op blijven in plaats van de gemiddelde 6 - 10 seconden dan geeft Google jouw website meer waarde en dus meer publiciteit. Hierover later meer...
Grappig he? En dat allemaal door een enkele investering in een video die je bijvoorbeeld 3 jaar geleden hebt gedaan.
Zo denken mensen ook vaak dat video duur is, en even los van alle uren die erin omgaan wat de meeste mensen niet eens doorhebben, ga maar eens omrekenen wat het je aan waarde oplevert en kijk dan nog eens: hoe duur was mijn video nou echt? Of zijn die kosten er allemaal al weer uitgegaan door die waarden, zichtbaarheid et cetera.
Misschien heb jij net die ene klant binnengehaald om een nieuwe tuin te mogen leggen doordat jij net 1 trapje hoger in Google stond dan jouw concurrent, en dat allemaal door jouw video. Dat is lastig te meten, maar het gebeurt wel. Dus eigenlijk door te investeren in die video, heb jij al een klant gemaakt zonder dat je doorhad dat het door de video kwam. Bam, investering eruit en nieuwe klant is in.
Laat staan he... Dat de video over 5 jaar nog steeds ingezet kan worden. Hoeveel nieuwe klanten zou jij al gekregen hebben door die ene minimale investering. Want ja zo noem ik het maar. 5K investeren in een video is eigenlijk helemaal niets. Omgerekend is dit 1K per jaar, 83,- per maand en 2,70 per dag.
Wat is die 2,70 per dag dan nog? Dat is wisselgeld. Daar koop je elke dag misschien een broodje van.
Goed, we hebben het over focus en ik wijk af haha. Dit is opnieuw weer een andere blog waard ;-).
Prioriteiten op je website
Terugkomend op het onderwerp, dan is een vraag die je kunt stellen: wat heeft prioriteit als nieuwe websitebezoekers op je homepage belanden?
Deze prioriteit ga je vormgeven in een video waarin het in max. 1 minuut duidelijk wordt en zij alle belangrijkste punten en highlights meekrijgen. Zo hebben ze nog nergens hoeven scrollen of lezen (want laten we eerlijk zijn 9 van de 10 websites zijn ook nog eens mega onoverzichtelijk) en ze hebben binnen 1 minuut al de belangrijkste informatie gekregen.
In die ene minuut kunnen zij beslissen of ze de video afkijken of wegklikken, of ze doorgaan klikken op je website, of ze wel of geen contact opnemen, of de sfeer van de video (en dus jouw bedrijf) aansluit bij hen. Je gaat jezelf onderscheiden van de concurrenten. Jij wordt zichtbaar, het gevoel van je bedrijf wordt overgebracht, de USP's zijn helder en mensen weten exact: hiervoor moet ik bij X zijn.
Het mooie is, jij hoeft minder hard te werken, want alle voorkennis hebben ze al. Ze kennen al een deel van je bedrijf, hoe je werkt, wat je aanbied en welke oplossing jij voor ze hebt.
Het halve werk is al gedaan.
Als mensen wegklikken, is het vaak niet omdat jouw product, dienst of wat dan ook niet goed is, maar je boodschap is niet helder genoeg, mensen nemen er de tijd niet voor of worden niet genoeg geprikkeld.
De kern is vaag. De focus is onduidelijk. De boodschap komt niet over.
Een potentiële klant, die misschien jarenlang klant bij je was geworden, is vertrokken naar je buurman. Aju!
Goed, gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. Wij denken daarin strategisch met onze klanten mee, want anders zou elke video een waardeloze investering worden toch . Check dus goed bij je videoproductiebedrijf of zij dit scherp houden voor jou, want dit kan nog wel eens een reden zijn waarom mensen niet verder kijken.
Daarover gesproken... Door deze blog kwam ik op het idee om een andere blog te schrijven met als onderwerp ''Waarom worden video's niet afgekeken?'' er zijn namelijk veel valkuilen waar je helemaal geen weet van hebt, wat wel invloed heeft op de zichtbaarheid van je video. Ik leg ze uit in mijn nieuwe blog: