fbpx

Wat kost een bedrijfsfilm?

WAT KOST EEN BEDRIJFSFILM?

Kosten bedrijfsfilm

Wat kost een bedrijfsfilm? Dit zijn veelgestelde vragen vanuit mijn klanten. Ook heerst er veel verwarring over waarom het ene bedrijf het voor een X bedrag kan doen en waarom het andere bedrijf weer daaronder zal zitten. Hierom wil ik bij jou meer helderheid creëren omtrent budgetten voor een bedrijfsfilm. In dit artikel vind je onderwerpen zoals; kosten bedrijfsfilm, welke kosten komen erbij kijken, hoe is dit opgedeeld en wat zijn de gemiddelde tarieven? 

Wil jij het liefst exact weten wat jouw idee zou gaan kosten? Dan zou je ook direct gratis en vrijblijvend een offerte op maat kunnen opvragen. Je ontvangt dan niet alleen een offerte, maar ook jouw idee + mijn ideeën met voorbeelden in een strak professioneel projectplan. Zo heb je precies een indruk hoe jouw video eruit zal komen te zien voor de aangegeven kosten. 

Na het lezen van deze pagina, weet je dit:

 • Kosten bedrijfsfilm bij Okay Media
 • De gemiddelde prijzen van videoproducties & de kosten bedrijfsfilm
 • Dat je minder betaald bij 'snelle' editors
 • Hoe de kosten zijn opgedeeld
 • Wat er nodig is voor een bedrijfsfilm

Hoe zijn de bedrijfsfilm kosten opgedeeld?

Als allereerst wil ik beginnen over de vraag waar de meeste vraagtekens liggen. Wat de kosten van een bedrijfsfilm zijn is erg afhankelijk van de complexiteit van het concept en wat voor soort bedrijfsfilm er gemaakt moet worden. Een bedrijfsfilm is een hele mooie investering en heeft enorm veel impact heeft op jouw onderneming. (zelfs jaren later nog!)

Iedere bedrijfsfilm of bedrijfsvideo verdiend zijn eigen tijd, liefde en aandacht. Daarom is het lastig om vaste tarieven te weergeven voor een video, dit heeft te maken met onder andere; 

 • Aantal filmdagen
 • Aantal montagedagen
 • Aantal cast & crew
 • Benodigheden (apparatuur, decor etc.)
 • Productie (locatie bezoek, planning, organisatie etc.)
 • Complexiteit van het script / concept
 • Extra opties zoals; drone beelden, voice over, acteurs, ondertiteling etc.

Schrik niet overigens! Elke productie is weer anders. Zelfs kleine bedrijven kunnen een mooie bedrijfsfilm laten maken, vanaf €750,00 kun jij jouw film al laten maken. Het is maar net waar jouw behoeftes / wensen liggen en wat hiervoor nodig is. Een bedrijfsfilm kan zoveel kosten als dat jij eraan wilt uitgeven. En als je ook nog eens een bedrijfsfilm laat maken die gericht is op hetgeen wat jij ermee zou willen bereiken (bijv. met een call-to-action, of meer website bezoekers, leads etc.), levert het jou juist meer op. Een bedrijfsfilm kost je eigenlijk geen geld, maar levert jou geld op. 


Bedrijfsfilm kosten onderbouwing

1. Uren

Helaas is niets minder waar als ik zeg dat het gewoon even wat shots opnemen is en ik dan aan de slag kan. Een videoproductie vraagt ontzettend veel uurwerk.

Soms moet het in een versneld proces omdat er bijvoorbeeld overmorgen een belangrijk event gefilmd moet worden, maar dan is het de kunst om 200% je ervaring en kennis inzetten. Soms zul je moeten improviseren en/of tijdens het filmen al voor ogen kunnen hebben hoe het eruit komt te zien in de montage en wat je nodig hebt. Dit vraagt echt op professionele vakmanschap, anders ga je dit terugzien in je eindresultaat.

Maar in de meeste producties is het zo dat er veel uren gaan zitten in de voorbereiding, nog niet eens in het filmen zelf. Sterker nog, veel producties kun je er al met 6 uur filmen op hebben staan. Denk aan: het schrijven van het concept, onderzoek, kennismaking, opstellen van een projectplan, organiseren van een team, planningen, instrueren, eventueel locatiebezichtiging etc. Maar ook in de nabewerking zit veel tijd. De montage voor een video van 1-3 minuten vraagt al gauw 16 uur edit werk (en dan heb ik de correctieronden er nog niet eens bij meegerekend)

Heb je bijvoorbeeld een ‘langzame’ editor, kan hij/zij gerust 40 montage uren in rekening brengen. Informeer jezelf dus echt goed!

2. Cast & crew

Zonder team had ik veel van mijn videoproducties niet kunnen maken zoals ze er nu uitzien. Het verschilt heel erg per opdracht en klant, een bedrijf zal al goed weg kunnen komen met één regisseur en camera operator, terwijl een ander bedrijf groter wilt uitpakken en hiervoor meer mensen nodig zijn. Je zou kunnen denken aan een 2e camera operator, licht- en geluidsoperator, editor, acteurs, productieleider, etc. Hier spreek ik vooral over de grote videoproducties. De kleinere videoproducties redden het vaak ook met één persoon op regie, camera en montage. Maar zoals je ziet vraagt iedere afdeling om iemand met de juiste expertise. Ik heb het grote geluk dat mijn expertise ligt in regie, camera en montage zodat ik echt een mooie pakketprijs kan hanteren voor mijn klanten. 

Bedrijfsfilm laten maken, bedrijfsvideo laten maken
3. Apparatuur

Het gebruik van de juiste apparatuur is ontzettend belangrijk. Je hebt bepaalde functies nodig, een minimale beeldkwaliteit/verhouding en daarnaast: het juiste randapparatuur. Denk dan aan high-end professionele camera’s, lenzenset, filmlampen, edit software / computers, statieven, stabilisators, monitoren, etc. etc. Soms moet je voor een opdracht ook nog extern apparatuur huren zoals specifieke lenzen, geluid, extra lampen, dimmers etc.

Soms is het ook nodig om extra ‘props’ te kopen. Dit zijn spullen die nodig zijn voor het decor, de ‘acteurs’, of te wel: alles wat je in de film gaat zien. Als er een specifieke stijl gewenst is, kan het zijn dat daar soms nog extra spullen voor moeten worden aangeschaft en/of gehuurd.

4. Ervaring

Hoe minder ervaring, des te lager je tarieven zullen zijn. Je beweegt je tarieven mee met wat jij jezelf waard vindt in vergelijking met anderen. Maar ook, wat normaal is in deze branche. Over het algemeen vinden mensen een bedrijfsfilm al gauw ‘duur’, maar persoonlijk vind ik dat een bedrijfsfilm jou juist geld oplevert. 

Jantje die misschien net een jaar bezig is, zou misschien minder per uur vragen met een kleinere camera en goedkoper apparatuur, maar daarin heb je ook meteen hele andere mogelijkheden en obstakels. Denk bijvoorbeeld aan; gebrek aan apparatuur / kennis, niet op tijd kunnen schakelen, verouderd apparatuur, minder functies in je camera (bijvoorbeeld er mist een ultieme slow motion optie), de beeldkwaliteit is anders en de kleurbewerkingen worden vaak standaard geleverd in plaats van aangepast op jouw branding. Vraag jezelf af: waarin wil ik investeren? Wat vind ik belangrijk in mijn eindresultaat?

5. Complexiteit concept

Het concept is minstens zo belangrijk als de technische kanten van een film. Als het concept niet goed is uitgedacht, dan kan alles er nog zo mooi uitzien, maar komt de boodschap echt over? Nee. Vaak niet. Het laatste wat je wilt is dat mensen denken ‘waar heb ik nou naar zitten kijken?’
In het concept gaan ook veel uren zitten, denk aan bijvoorbeeld; onderzoeken, diepe research naar het bedrijf, het hele idee uitdenken, in sommige gevallen ook daadwerkelijk het schrijven van een script, opzoek gaan naar een locatie, het maken van een storyboard etc.

6. Filmen

Omdat de tarieven heel erg afhankelijk zijn van het project, blijft het lastig om hier concreet antwoord op te geven. Jouw project kan maar net 3 filmuren nodig hebben, terwijl een ander maar liefst 7 filmuren nodig heeft.

De uurtarieven van het filmen bij Okay Media zijn opgedeeld onder o.a. het volgende:

– Regie & camera in één
– Voorbereidingen
– Direct contact met de maker
– Professioneel projectplan (concept)
– Ervaring praktijk (opleidingen, award winning, expertise)
– Eigen exclusieve stijl
– Benodigde apparatuur
– Heen- en terugreis
– Belasting

Bedrijfsfilm kosten

Zoals hierboven omschreven heb ik uitgelegd dat een bedrijfsfilm echt maatwerk is. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om één prijs te noemen die geldt voor alle films. Maar, niet getreurd! Ik en vele andere hebben onderzoek gedaan naar de gemiddelde kosten van een bedrijfsfilm EN ik heb standaard pakketten gemaakt op mijn website van mijn meest verkochte films. Zo kun je toch een idee krijgen van de kosten en bepalen op welk niveau je een bedrijfsfilm wilt laten maken.

Gemiddelde kosten high-end videoproductie bedrijven: 

– Filmtarieven:
€85,00 per uur excl. btw/reiskosten

– Montagetarieven:
€75,00 per uur excl. btw

– Volledige bedrijfsfilm van 1 – 3 minuten:
€2000,00 – €3,000

Zelf zit ik er wel iets onder, maar dat komt omdat ik geen groot bedrijf heb waar ik bijvoorbeeld veel personeel hoef te betalen. Het gaat gelukkig niet af van de kwaliteit, maar ik kan de kosten wel iets lager houden.

Zelf hanteer ik de volgende prijzen:

✓ Film kosten Okay Media:
€65,00 excl. btw per uur (incl. reiskosten tot 25km)

✓ Montage kosten Okay Media:
€60,00 excl. btw

✓ Bedrijfsfilm kosten 1-3 minuten Okay Media:
€1350,00 – €1650,00 excl. btw, inclusief korte online marketing teaser van jouw film.

De lagere kosten doen absoluut niet af aan de kwaliteit. Het voordeel dat ik heb is dat ik zelf de volledige productie op mij kan nemen en niet te maken heb met hoge vaste bedrijfs- en personeelskosten. Ik heb een heel groot netwerk en ook een vaste club aan freelancers waar ik altijd mee samen werk als een project hierom vraagt. Qua apparatuur heb ik het meeste zelf in huis en ik ben enorm creatief in hele toffe dingen verzinnen met zo min mogelijk budget. 

Natuurlijk is dit wel afhankelijk van jouw wensen en welk doel je hebt met de bedrijfsvideo. Dit pakket is samengesteld op basis van mijn meest verkochte pakketten. Daarnaast bied ik ook andere pakketten aan voor meer of minder minuten. Dit jaar is alles veranderd voor de ondernemers en daarom wil ik mijn steentje bijdragen om eenmalig een hele waardevolle aanbieding weg te geven. 

Starter

1 minuut film
995
 • 4 uur filmen (HD)
 • 1 minuut film
 • Beeld-, audio- en kleurbewerking
 • 2x correctie

Deluxe

1,5 minuten film + teaser deluxe
€1350
750
 • 6 uur filmen (HD)
 • 1,5 minuten film
 • Teaser social media | 15 seconden
 • Beeld-, audio- en kleurbewerking
 • 2x correcties
Eenmalig!

Expert

3 minuten film + teaser expert
1650
 • 8 uur filmen (4K)
 • 3 minuten film
 • OF 1,5 minuut x 2 films
 • Teaser social media | 30 seconden
 • 2 locaties
 • Beeld-, audio- en kleurbewerking
 • 3x correcties
Contact
Let's chat!

Meer informatie nodig? Ook bereikbaar via WhatsApp! 

Okay Media makes anything look good.