Zelf video maken
Zelf video maken?
Het is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Veel mensen denken dat je de camera kunt neerzetten, op de rode knop kunt drukken en dat de rest wel vanzelf gaat. Zelf een video maken… Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik nog niet in dit vak werkzaam was, ik ook dacht dat het veel makkelijker was dan het daadwerkelijk is.
Afhankelijk van wat je precies wilt filmen en hoe complex je idee is, hoe makkelijk en/of ingewikkeld het film en montagewerk wordt. Het is in ieder geval te allen tijden goed om je voor te bereiden, want een goed begin is het halve werk zeggen ze altijd .
Zelf video maken?
In deze blog ga ik jou meenemen in een uitgebreide ”heb ik aan alles gedacht?” checklist. Daarnaast kun je binnenkort ook mijn gratis e-book downloaden ”in 7 stappen mijn eigen video maken” om van een ‘leek’ een snelle ‘pro’ te worden. Wil je zeker weten dat je deze gratis ontvangt wanneer de lancering er is? Laat dan alvast jouw e-mail adres achter en als het zover is stuur ik jou een mailtje met jouw gratis e-book en dan ontvang jij ook nog eens wekelijks leuke tips & tricks + jij bent als één van de eerste op de hoogte van de ”Masterclass – Zelf een video maken” lancering.
Geef alvast je e-mail adres op en voorkom dat jij deze waardevolle informatie mist!
zelf filmpje maken
Na het lezen van deze blog weet je dit:
- Welke fases een video doorgaat
- Alle basiselementen van het maken van een video
- Hoe jouw checklist eruit moet zien
- Dat je een gratis e-book kunt ontvangen met tips en tricks
- Dat er binnenkort een masterclass ‘zelf video maken’ aan zit te komen
”Waar moet ik beginnen met zelf eigen video maken?”
Zelf een video maken… Ja, daar onderga je nog best wel wat stappen! Zonder dat ik al te technisch en veel te diep ga inzoomen op wat er allemaal bij komt kijken, zal ik alle basispunten voor je op een rijtje zetten. Mocht jij binnenkort zelf jouw eigen filmpje gaan maken, dan kun jij door middel van deze checklist controleren of jij je goed hebt voorbereid en/of je iets bent vergeten.
- Het hebben van een idee
- Omzetten naar een script
- Shotlist
- Benodigheden (apparatuur, decor etc.)
- Filmdag prikken
- Filmen
- Monteren
Elke productie is weer anders en de één zou je zelf in elkaar kunnen zetten en de ander vraagt om echte vakmanschap. Maar ik vermoed dat jij zelf dit onderscheid ook prima kan maken en daar gaan we het verder ook helemaal niet over hebben. Ik wil jou helpen om te zorgen dat jij niets vergeet en/of over het hoofd ziet wanneer jij je eigen video gaat maken. So, let’s go! 😁
De Checklist
Fase 1: Een Idee
Dit is het vertrekpunt en een goed begin is het halve werk zoals ze dat zo mooi spreekwoordelijk zeggen. Tijdens deze fase ga jij onderzoeken of jouw idee wel écht het juiste idee is.
Stel jezelf de volgende vragen:
– Wat is mijn doel met deze video?
– Welke doelgroep wil ik aanspreken?
– Hoe zorgt mijn idee ervoor dat mijn doel bereikt gaat worden?
Als je hier al heel helder antwoord op hebt voor jezelf en het sluit op elkaar aan, dan kun je door naar de volgende fase.
Fase 2: Omzetten naar een script
Je eigen idee omzetten in een script, dat is best nog wel een uitdaging. Je kunt ook denken ”waarom een script?” want ik kan toch ook gewoon mijn idee verfilmen, het zit allemaal goed in mijn hoofd. Je zult toch merken als je al tijdje bezig bent, dat je meer vermoeid wordt, of dat je plots nieuwe ideeën krijgt en van je oude idee afwijkt en op den duur wordt het één grote chaos. Je wilt altijd een begin- en eindpunt duidelijk op papier hebben staan om te voorkomen dat je op het einde van de dag 1. niets bent vergeten en 2. je idee een duidelijke opbouw en indeling heeft gekregen.
Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt over hoe je video eruit komt te zien voordat je begint met filmen. Je moet eigenlijk als het ware de video al in je hoofd kunnen afspelen als je het script leest. Zo weet je straks ook precies wat je moet filmen en hoe je dit wilt gaan monteren.
Fase 3: Shotlist
Zo, we hebben alle beelden die we nodig hebben en nu door naar de montage! Eh, wacht even hoor… Je bent het belangrijkste shot vergeten. ”hoe kan ik het belangrijkste shot vergeten!?” nou… Door geen shotlist te hebben. Je denkt oprecht dat het je niet overkomt, maar het overkomt je. Ik heb het zelf ook wel eens in het begin meegemaakt dat ik de hele dag een filmshoot heb gehad en dan open ik mijn montage programma en ja hoor: shot vergeten. Toen werkte ik ook nog niet met een shotlist en dacht ik dat het gewoon zonder kon. Het is gewoon eigenlijk een dubbele checklist, maar dat niet alleen: het scheelt je ook veel tijd tijdens het opnemen.
Want als jij het script al hebt bedacht en uitgeschreven en jij ziet de hele video al voor je, dan kun je door middel van een shotlist gaan bepalen hoe je kaders eruit komen te zien.
Bijvoorbeeld:
Shot 1: Jantje loopt naar de deur. Totaal shot.
Shot 2: Jantje loopt naar de deur en zijn hand gaat richting de deurklink. Medium shot.
Shot 3: Jantje opent de deur. Close-up.
Stel je vergeet het 3e shot te draaien, dan zit je thuis in je montage dus met een groot probleem. Want je hebt nergens een shot dat hij de deur opendoet. Dus één hele grote tip: film altijd de hele scene. Als een shot een keer is vergeten, mislukt of toch niet zo mooi is geworden, dan kun je in je montage nog kiezen voor een ander kader.
Fase 4: Benodigheden
Als je een simpel filmpje wilt opnemen heb je niet veel nodig. In principe ben je al klaar met een telefoon. Er zijn heel veel tips en tricks hoe jij gratis toch jouw video heel vet kan maken. Daar ga ik binnenkort ook een Masterclass van laten maken, dus mocht je deze niet willen missen. Laat dan bovenaan de pagina je e-mail adres even achter!
Wil jij iets meer investeren in een video, maar het wel low budget houden?
Dan kun je denken aan:
– Een DSLR camera
– Audio dasspeltmicrofoon (€65,00)
– 2 of 3 filmlampen (€150,00)
– Telefoon stabilisator
– Autocue (het oplezen van de tekst in je beeld zodat je deze niet uit je hoofd hoeft te leren)
Mensen, echt waar: je hoeft geen duurdere camera te kopen op het moment dat je je video iets beter wilt maken. Light & audio will do! Licht en audio kunnen je video echt al heel erg veranderen.
Voor de mensen die echt geïnteresseerd zijn in een eigen set-up, dan neemt deze video je heel leuk mee in allerlei diverse apparatuur mogelijkheden:
https://www.youtube.com/watch?v=tkqosTC8G1g&ab_channel=YouTubeCreators
Fase 5: Filmdag prikken
Als je in je eentje je video gaat maken, dan ben je natuurlijk heel flexibel. Maar als je met meerdere mensen een dag moet gaan prikken wordt het gauw al iets lastiger. Ken je datumprikker.nl al? Deze website is echt ideaal voor als je met meerdere mensen een datum moet gaan prikken.
Let je wel op dat als je buiten gaat filmen op welke tijdstippen het droog is? Maar ook dat als je buiten/binnen gaat filmen dat je op let waar de zon komt te staan en/of het niet super bewolkt is die dag. Indien je niet werkt met filmlicht zou het zonde zijn om met een zwaar bewolkte dag te gaan filmen, want dan wordt je video ook al gauw erg donker. Licht is super belangrijk voor je video! Onderschat het niet hoor. 😶
Fase 6: Filmen
YES! Eindelijk filmen… Op deze dag wordt ik altijd helemaal gek van mezelf. ”heb ik alles wel?”. ”moet ik het nog een keer controleren?”, ”ben ik echt niets vergeten?”. Herken jij dit? Dat is ergens ook wel logisch. Want je hebt je zo goed voorbereid en het laatste wat je wilt is daar aankomen en erachter komen dat je geen extra accu’s mee hebt genomen wanneer je batterij leeg is.
Voor het buiten filmen heb ik zelf altijd een ‘extra’ mini checklist zoals bijvoorbeeld:
- Extra accu’s/powerbank
- Extra geheugen/SD kaart
- Telefoon
- Script
- Pen en papier
- Lensdoekje
- Vuilniszak (voor om mijn camera als het gaat regenen)
- Paraplu (voor als het gaat regenen)
- Extra set kleding (die lijkt op mijn huidige, indien ik val of heel vies word)
- Haarbostel
- Poedertje (voor als ik teveel glans heb)
Fase 7: Montage
Whooo! Alles is gefilmd en op naar de montage. Welk montageprogramma ga jij nu gebruiken?
Je hebt er meerdere en ik zal 3 gratis montage programma’s voor je op een rijtje zetten:
1. WeVideo (www.wevideo.com)
2. iMovie voor Apple gebruikers (https://www.apple.com/imovie/)
3. MoviePlus Starter Edition (www.movieplus.nl)
Extra tip: vergeet geen back-up te maken van je beelden. Mocht er iets kapot gaan, dan heb je altijd een 2e locatie waar je beelden goed zijn opgeslagen.
Bekijk de mogelijkheden bij Okay Media
Ik heb jou meegenomen in een handige checklist met wat je echt niet mag vergeten.
Heb ik jou na het lezen getriggerd om meer te weten of te zien van wat de video opties zijn én ben je nieuwsgierig naar mijn diensten? Klik dan op onderstaande button!
Bekijk het aanbod bij Okay Media
Binnenkort kun jij ook mijn gratis e-book downloaden ”in 7 stappen mijn eigen video maken” om van een ‘leek’ een snelle ‘pro’ te worden. Wil je zeker weten dat je deze gratis ontvangt wanneer de lancering er is? Laat dan alvast jouw e-mail adres achter en als het zover is stuur ik jou een mailtje met jouw gratis e-book en dan ontvang jij ook nog eens wekelijks leuke tips & tricks + jij bent als één van de eerste op de hoogte van de ”Masterclass – Zelf een video maken” lancering.
Geef alvast je e-mail adres op en voorkom dat jij deze waardevolle informatie mist!
Okay Media makes anything look good.