Wat kost een bedrijfsfilm?
Wat kost een bedrijfsfilm?
Wat kost een bedrijfsfilm? Dit is een veel gestelde vraag van mijn klanten. Wat ik ook tegenkom is dat men zich vaak afvraagt waarom het ene bedrijf het voor een x-bedrag aanbied en het andere bedrijf daar ver boven zit. Er is zoveel onduidelijk over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een bedrijfsvideo, waardoor er onbegrip kan ontstaan voor de
kosten.
Om duidelijkheid te creëren rondom de vraag: “Wat kost een bedrijfsfilm?” heb ik ervoor gekozen dit artikel te schrijven, waarbij ik je nu alvast kan zeggen dat er geen standaard en vast antwoord voor is. Ik neem je mee in de kosten van een bedrijfsvideo, maar ook waarom er zoveel uren zitten in het maken van een bedrijfsvideo en hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat jij weet waar je aan toe bent als je ‘ja’ zegt tegen een offerte.
Ik vind het belangrijk dat jij weet welke factoren een rol spelen bij het maken van een bedrijfsvideo en de kosten daarvan, zodat jij snapt waar deze kosten vandaan komen. Ook vind ik het belangrijk dat jij op basis van deze kennis een (betere) keuze kunt maken voor het videoproductiebedrijf waar je mee gaat samenwerken.
wat kost een bedrijfsfilm?
Na het lezen van deze blog weet je dit:
- Welke fases jouw video doorgaat
- Welke factoren van invloed zijn op de kosten van een bedrijfsfilm/video
- Waar de verschillende tarieven op gebaseerd zijn er waarom de verschillen soms groot zijn
- Wat de gemiddelde prijzen zijn in de markt
- Wat de prijzen zijn bij Okay Media
“Ik wil een bedrijfsfilm van 1,5 minuut, hoeveel kost dat?”
Dit is een vraag die klanten mij altijd
gelijk stellen tijdens het eerste contact en dat is eigenlijk best
grappig, want het ligt helemaal aan wat je wilt in je video. Eigenlijk te
vergelijken met wanneer je een nieuwe auto koopt. Je hebt de
standaarduitvoering voor een x-bedrag, maar daarnaast kan je zo gek en zo duur
mogelijk gaan. Wil je met of zonder airconditioning, wel of geen
stoelverwarming, stoffen of leren bekleding en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dit geldt precies hetzelfde voor het maken van een bedrijfsfilm. De kosten
van een bedrijfsfilm zijn erg afhankelijk van de complexiteit van het concept.
Om je een idee te geven van de factoren die invloed hebben op de prijs geef ik
je hieronder een paar voorbeelden:
- Productie (locatie bezoek, planning, organisatie etc.)
- Aantal filmdagen
- Aantal montagedagen
- Aantal cast & crew
- Benodigheden (apparatuur, decor etc.)
- Complexiteit van het script / concept
- Extra opties zoals; drone beelden, voice over, acteurs, ondertiteling etc.
Elke productie is weer anders. Heb je een minder groot budget dan kan jij ook een prachtige bedrijfsfilm laten maken. Ik bied al een pakket aan vanaf €1050,00.
Wat ik je vooral wil meegeven is, wat wil je dat het je oplevert? Wat is jouw wens en behoefte? Je zult merken dat wanneer dit helder is, de kosten er niet (meer) toe doen, omdat jij ziet wat het jou en jouw bedrijf gaat brengen.
Voordat ik verder ga, wie ben ik eigenlijk?
Mijn naam is Kaylee, ik ben 25 jaar en heb sinds 2016 Okay Media opgericht. Ik ben regisseur, editor en camera operator. Ik heb de opleiding AV-productie gevolgd en afgerond. Ik ben diverse keren genomineerd als beste editor en ik heb meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen. Ook heb ik mijn afstudeerfilm “Talitoah” geschreven, geregisseerd en gemonteerd. Talitoah is dit jaar genomineerd voor het Gouden Hert (uitslag volgt ).
Ik werk met zowel kleine als grote bedrijven en met wie ik ook mag samenwerken, ik streef altijd het beste na. Ik sta voor een hoge kwaliteit en in iedere video wil ik gevoel brengen ofwel storytelling. Een video is voor mij niet zomaar een video en dat zie je terug in het proces en eindresultaat.
Veel plezier bij het lezen van mijn blog en ik hoop dat het je daadwerkelijk op weg helpt om de juiste keuze te maken voor jouw video!
Kaylee Meijer
Head of OKAY MEDIA, ALLROUND FILMMAKER
Waarom zitten er zoveel uren in het maken van een video?
“Het is toch gewoon je camera aanzetten en op het rode knopje drukken?”. Ik moet stiekem bekennen dat ik precies dit dacht voordat ik aan mijn opleiding begon. Ik kan je zeggen, niets is minder waar dan dat. Een videoproductie vraagt om ontzettend veel uurwerk. Sterker nog, wat ook mijn denkfout is geweest, is dat ik altijd dacht dat het filmen het meeste tijd zou kosten, maar ook dat is niet waar. Ik neem je graag mee in de workflow van Okay Media, zodat jij precies weet welke fases jouw video doorgaat:
Fase 1: Pre-productie
Dit is het vertrekpunt en een goed begin is het halve werk zoals ze dat zo mooi spreekwoordelijk zeggen. Tijdens deze fase doe ik onderzoek naar het bedrijf. Ik analyseer de website, ik kijk waar marketingkansen liggen en op basis daarvan maak ik een projectplan. Ik wil men door middel van dit projectplan meenemen in het hele proces, zodat men een beter beeld krijgt van hoe de video eruit komt te zien. Dit proces kost mij vaak al 3 werkdagen. Het kan ook nog voorkomen dat je een productie gaat doen waarbij je een locatie (of meerdere) moet regelen, een bezichtiging moet doen, werkt met acteurs en deze moet casten, planningen zal gaan maken etc. Er komt dus best veel kijken bij het voorwerk van een video.
Niet iedere videoproductiebedrijf doet dit, waardoor ze minder uren kwijt zijn en daardoor zichzelf ook goedkoper kunnen aanbieden. Echter, dit zal je altijd terug zien in je eindresultaat. Kijk daarom goed naar wat een videoproductiebedrijf precies voor jou gaat doen. Veel media bedrijven kunnen mooie plaatjes schieten, maar of de inhoud dan ook echt aansluit op jouw doel en/of marketingstrategie, dat is nog maar de vraag. Ik vind deze fase en het opstellen van een projectplan dus onwijs belangrijk, omdat Okay Media staat voor een hoge professionele kwaliteit. Tevens willen wij marketing gericht met je mee denken, waarbij wij een eindresultaat willen leveren waar de klant blij mee is en uiteindelijk kan groeien met zijn/haar bedrijf.
Fase 2: Productie
Na de pre-productie komt natuurlijk het filmen! Hoeveel dagen wij komen filmen is ook weer afhankelijk van het concept, maar ga voor het gemak nu even uit van 1 dag filmen. Het kost vaak meer dagen wanneer het gaat om een grote(re) productie met bijvoorbeeld verschillende externe locaties en meerdere interviews.
Om even de bedrijfsfilm als voorbeeld te nemen: je wilt in een bedrijfsfilm altijd een combinatie van sfeerbeelden en interviews. Waar je ook rekening mee moet houden is dat het filmen van een interview vaak al 4 uren in beslag neemt. Het begint al met een goede setting, denk hierbij aan de juiste kaders, licht en geluid. Tevens zullen shots vaak ook meerdere keren opgenomen moeten worden bijvoorbeeld, omdat de geïnterviewde teveel pauzes nam tijdens het spreken, of omdat hij/zij ook nog zoekende is in het vinden van de juiste woorden. Dit zijn een paar voorbeelden, maar dan kan jij je er hopelijk een goede voorstelling van maken.
Fase 3: Post-productie
Tijdens de filmdag hebben we alle beelden geschoten die wij nodig hebben dus nu is het tijd voor de montage. Je moet rekening houden met ongeveer 3 werkdagen montage bij een video van 1,5 minuut. Tevens komt daar nog de audio afmixing bij dat een halve werkdag kost en de eventuele ondertiteling, animaties en andere randzaken. Hiervoor mag je ook gauw per onderdeel een halve werkdag rekenen.
Wat ik hiermee wil zeggen is let dus goed op bij wat een bedrijf jou aanbied. Heb je bijvoorbeeld een ‘langzame’ editor? Dan kan hij/zij gerust 50 montage uren in rekening brengen voor dezelfde video waar ik 32 uur mee bezig ben. Of wellicht wordt er niets gedaan aan de audio afmixing waardoor je minder kosten kwijt bent aan het aantal montage uren, maar je dan wel eindigt met heel goedkoop geluid in je montage. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen vragen aan een videobedrijf hoe zij de audio afwerken. Meestal gaat de video nog langs een geluidsstudio die ervoor zorgt meer diepgang te halen uit het geluid.
Fase 4: Resultaat
Je video is door alle fases heen gegaan en klaar om bij jou afgeleverd te worden! Okay Media werkt altijd met 2 feedbackrondes en tijdens die feedbackrondes kan jij nog aangeven wat je aangepast zou willen zien.
Deze 4 fases betreffen de workflow van Okay Media en ik heb je hopelijk meer inzicht gegeven in wat er bij komt kijken bij het maken van een video.
Dit is een compilatievideo van diverse filmopdrachten in één video om te laten zien wat voor soort opdrachten en stijlen we filmen.
https://www.youtube.com/watch?v=mP1JRv0n1uA
Hoe zijn de bedrijfsfilm kosten opgedeeld?
Naast de uren zijn er nog 3 andere factoren die van invloed zijn op de kosten van een bedrijfsfilm
1. Cast & crew
Zonder team had ik veel van mijn videoproducties niet kunnen maken zoals ze er nu uitzien. Het verschilt heel erg per opdracht en klant wat er nodig is, maar er is sowieso al vaak 1 regisseur en een camera operator nodig. Het zou ook kunnen dat er meer mensen nodig zijn, denk bijvoorbeeld aan een 2e camera operator, licht- en geluidsoperator, editor, acteurs, productieleider etc. Wanneer je deze extra mensen nodig hebt spreek je vooral over de grote(re) videoproducties. De kleinere videoproducties redden het vaak ook met één persoon op regie, camera en montage, maar zoals je merkt vraagt iedere afdeling om iemand met de juiste expertise. Ik heb het grote voordeel (en daarmee ook mijn klanten) dat mijn expertise ligt in zowel regie, camera als montage. Ik heb de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in mijn eigen ontwikkeling en heb een breed scala aan vaardigheden. Hierdoor kan ik een hele mooie pakketprijs aanbieden aan mijn klanten.
2. Apparatuur
Dit is de Sony FS5 Mark II, de camera die ik sinds 2020 gebruik.
Het gebruik van het juiste apparatuur is ontzettend belangrijk. Er zijn bepaalde functies nodig, een minimale beeldkwaliteit/verhouding en ook het juiste randapparatuur. Denk hierbij aan high-end professionele camera’s, lenzen set, filmlampen, edit ofwel montage software/computers, statieven, stabilisators, monitoren, etc. Soms is het voor een opdracht ook nodig om extern apparatuur te huren zoals specifieke lenzen, geluid, extra lampen, dimmers etc.
Soms is het ook nodig om extra ‘props’ te kopen. Dit zijn spullen die nodig zijn voor het decor, de ‘acteurs’ ofwel, alles wat je in de film gaat zien. Als er een specifieke stijl gewenst is kan het zijn dat daar soms nog extra spullen voor moeten worden aangeschaft en/of gehuurd.
3. Ervaring
Hoe minder ervaring des te lager de tarieven zullen zijn. De tarieven zijn gebaseerd op de waarde die je als videoproductiebedrijf kan geven. De tarieven bewegen hierin mee. Tevens zijn de kosten ook gebaseerd op de concurrentie dus wat hoort en normaal is in deze branche.
Laten we even een voorbeeld nemen:
Jantje die misschien net een jaar bezig is vraagt minder geld per uur met een kleinere camera en goedkoper apparatuur, maar dan heb je ook gelijk te maken met beperkingen en obstakels. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan apparatuur(kennis), niet (op tijd) kunnen schakelen op het moment suprême waardoor je bijvoorbeeld beelden misloopt en dit effect heeft op het eindresultaat. Denk ook aan verouderd apparatuur, minder functies op de camera (bijvoorbeeld het missen van een ultieme slow motion optie) of de beeldkwaliteit is anders, maar ook kleurbewerkingen die niet kunnen worden aangepast op jouw branding.
Wil je dus een video stel jezelf dan de vraag waar jij in wilt investeren. Wat vind je belangrijk in jouw eindresultaat? Vind je het lastig om daar antwoord op te geven dan bied ik jou ook de mogelijkheid om contact met me op te nemen. We kunnen een gratis gesprek inplannen en ik denk hierin met je mee. Mail naar info@okaymedia.nl!
Heb je vragen over videoproductie?
085 – 060 1785
Okay Media is ma t/m za bereikbaar van 9.00 – 18.00
tarieven bedrijfsvideo
Bedrijfsfilm kosten
Zoals hierboven omschreven heb ik uitgelegd dat een bedrijfsfilm echt maatwerk is. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om één prijs te noemen die geldt voor alle video’s. Maar, niet getreurd! Ik heb hiernaast een overzicht gemaakt voor je van zowel de gemiddelde kosten in de markt als de kosten bij Okay Media.
Ik vind het namelijk écht, oprecht, heel belangrijk dat jij de verschillen kent en weet waar je voor kiest.
– Gemiddeld zijn deze kosten €95,00 – €120,00 ex BTW/reiskosten per uur. Dit is op z’n laagst €760,00 ex BTW per dag van ruim 8 uur.
– Bij Okay Media zit ik hier iets onder, omdat ik niet heel veel grote kosten heb omdat ik een klein bedrijf ben (maar wel met veeeel mogelijkheden). De kosten bij Okay Media zijn €85 ex. BTW per uur/reiskosten. Dit is €680,00 per dag van ruim 8 uur.
– Bij beginnende videomakers ligt deze prijs vaak rond de €450,00 ex BTW/reiskosten, maar dan heb je geen professionele high-end video.
– Gemiddeld zijn deze kosten €200,00 ex BTW per filmdag. Het kan voorkomen dat er ook nog iets moet worden gehuurd. Vaak is dit licht- en/of geluidsapparatuur
– Bij Okay Media zit ik hier iets onder, omdat ik zelf heb geïnvesteerd in alle aanschaf. De kosten bij Okay Media zijn €100,00 ex. BTW per dag.
– Bij beginnende videomakers ligt deze prijs vaak aanzienlijk hoger, namelijk rond de €300,00 ex BTW. Dit komt omdat zij zelf nog geen eigen apparatuur hebben of wellicht niet het juiste. Je betaald dus extra voor de huurkosten.
Voor een montage van 1,5 minuut kun je op ongeveer 2 (werk)dagen rekenen.
– Gemiddeld zijn de montagekosten kosten bij echt grote bedrijven €85,00 ex BTW per uur. Dit is €680,00 ex BTW per dag x 2 = €1360,00
– Bij Okay Media betaal je voor een montage €550,00 ex BTW per dag x 2 = €1050,00
– Bij Beginnende editors ben je gemiddeld €35-€50,00 ex BTW per uur kwijt, maar kunnen zij bijvoorbeeld wel 5x montage dagen rekenen. Dit komt omdat zij nog langer de tijd nodig hebben om de montage te maken. Let hier dus goed op!
DUS, totale kosten voor 1,5 minuut video is…
Nu heb je iets meer kennis opgedaan wat de normale tarieven zijn binnen onze branche. Ik zal nu voor jou gaan uitrekenen wat zo’n pakket gemiddeld kost bij een bedrijf, Okay Media en beginnend videomaker zonder uitgebreide opties.
– Bij een gemiddeld groot filmbedrijf: €3500,00 ex BTW/reiskosten
– Bij Okay Media voor een professionele high-end video: +/- €1400 – €2500,00 ex BTW/reiskoten
– Bij beginnende makers: €600 – €1000,00 ex BTW. reiskosten
- Ondertiteling
- Drone operator
- Audio afmixing
- Acteurs
- Locatie manager
- Extra crew op set (assistentie, licht operator, geluidsman, etc.)
- Meerdere filmdagen
- Meer montage minuten
- Animaties voor teksten/logo’s
En zo zijn er nog zoveel voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is. Je kunt het naast je standaard pakket, zo duur of goedkoop maken als dat jij wilt!
Gratis projectplan + offerte!
Wanneer je wilt starten met video marketing dan kun je nu het maximale voordeel halen uit de gratis offerte van Okay Media
Hiermee krijg jij niet alleen het kostenplaatje opgestuurd. Maar ook een moodboard, extra informatie en tips voor jouw beste video! Dit ontvang jij op basis van enkel negen korte vragen, en je ontvangt binnen twee dagen een persoonlijk plan + offerte in jouw mailbox
Op deze manier wordt video marketing voor jou helemaal foolproof!
Nah, ik loop liever klanten mis
Bekijk de mogelijkheden bij Okay Media
Ik heb jou meegenomen in hoe het hele proces eruit ziet wanneer jij ervoor kiest een bedrijfsfilm te laten maken door Okay Media. Ik heb jou verteld welke factoren meespelen in de kosten van een bedrijfsfilm en als laatste heb ik jou een overzicht gegeven van de daadwerkelijke kosten, zowel in de markt als bij mij.
Ik hoop jou met mijn uitleg een antwoord te hebben gegeven op de vraag: “Wat kost een bedrijfsfilm?”, zodat jij begrijpt waar je voor betaalt wanneer jij er daadwerkelijk voor kiest een bedrijfsfilm te laten maken, maar ook waar je op moet letten!
Heb ik jou na het lezen getriggerd én ben je nieuwsgierig naar mijn diensten? Klik dan op onderstaande button!
Heb je vragen over videoproductie?
085 – 060 1785
Okay Media is ma t/m za bereikbaar van 9.00 – 18.00
Okay Media makes anything look good.